1 ekor ayam - potong 8 atau 12
Perapkan dengan:
2 inci halia (tumbuk kasar)
3 batang serai diketuk
garam
kunyit
Ayam direbus sehingga kering airnya.
Goreng sehingga garing.
Kisar halus:
10 biji cili merah
20 ulas bawang merah
2 biji bawang besar
15 biji tomato (dibuang biji)
5 ulas bawang putih
Tumis sehingga mendidih.
Bila kuah pekat, masukkan ayam yang digoreng tadi dan gaul sebati.
Semasa menghidang, taburkan hirisan daun bawang, daun sup dan bawang goreng.
Note:
Resepi ini peninggalan arwah Cikgu Ida. Istimewanya resipi ni menggunakan 15 biji tomato untuk seekor ayam. Dah tu kena buang biji pulak. Banyak hal jugaklah nak masak....but then, no pain, no gain. Nak makan sedap cam tu la....
Kita lebih pentingkan diri seorang budak merokok
9 years ago
0 comments:
Post a Comment