Sunday, January 16, 2011

Pai Daging



Pie is one of my favorite dish.  Tapi tak pernah buat sendiri sebab bila study resipinya macam komplikated la.  One day, recently, hubby asked about pie.  So, cari resipi kat allrecipes.com for the pastry.  Dapat resipi ni, Never Fail Pastry.  Decided to try.  Inti - try an error laa.  Alhamdulilah, it turned out well.  So far baru 2 kali buat....

Untuk Pastri

2 1/2 cawan tepung
1 cawan butter
1/4 sudu kecil garam
1 biji  telur
1/4 cawan air sejuk
1 sudu teh cuka

  • Campurkan tepung, baking powder, gula, garam.  Gaulkan dengan butter.
  • Masukkan air, merah telur dan cuka.  Gaul sebati.
  • Bungkus dengan plastik dan sejukkan selama 1/2 jam.
  • Kemudian, canai dan letakkan intinya.
Inti:
1/2 kilo daging- dicincang dan diperap dengan gula, garam dan lada hitam.
1 batang karot
350 gram cendawan butang
3 biji kentang
Sedikit daun bawang dan daun sup - dihiris halus
1 paket serbuk sup cendawan segera
4 sudu besar sos lada hitam
2 sudu teh mixed herbs
1 helai bayleaf
1 labu bawang besar - didadu
6 ulas bawang putih -didadu
6 biji telur - direbus dan di potong empat
  • Panaskan minyak zaitun.  Tumis bawang putih dan bawang besar sehingga layu.
  • Masukkan daging bersama bayleaf dan mixed herbs.  Masak sehingga empuk.
  • Masukkan kentang sehingga empuk.
  • Masukkan pula karot dan cendawan yang dipotong kiub.
  • Seterusnya, masukkan sos lada hitam dan serbuk sup cendawan segera yang telah dibancuh (tujuan ni nak pekatkan kuah, kalau tak ada, gunakan tepung jagung).
  • Perisakan dengan garam dan gula.
  • Gaulkan dengan daun bawang dan daun sup.
Dalam pie dish, lapiskan dengan pie crust pastry.  Masukkan inti.  Susun telur di atas inti.  Tutup dengan pie crust pastry.  Bakar pada suhu 175 darjah Celcius, selama 30-45 minit.

2 comments:

salsabila said...

bunyi macam sedap .I will try this out. I mmg peminat pie tapi tak pernah buat pon.tq for sharing.

salsabila said...

sounds nice.I will try this.tq.

Post a Comment

 
;