Saturday, January 15, 2011

Kek Sarawak Batik

Resipi ni sebenarnya ada di mana-mana.  Macam-macam style orang buat.  But nak cari resipi yang jadi sedap rasanya, cantik teksturnya yang susah.  Dapat resipi ni daripada Mak Su, adik mak.  Yang selalu buat kek ni di rumah Mak Su adalah Amjad, anak lelaki sulong Mak Su yang sekarang belajar kat UMT.  Kuah kacang dia pun sedap....belum dapat resipi lagi.

KEK SARAWAK BATIK

1 kilo biskut Marie
3 biji telur
1 bar butter
2 cawan milo
1 tin susu cair
1/2 tin susu pekat (kalau nak manis, boleh guna 1 tin)

  • Satukan butter, telur (pukul dulu), milo, susu pekat dan susu cair.  Masak atas api sehingga pekat.
  • Lepas tu, masukkan biskut Marie dalam adunan.
  • Gaul rata dan masukkan dalam acuan/bekas yang sesuai.  Tekan betul-betul sehingga padat.
  • Sejukkan dalam fridge at least 4 jam.
  • Kalau nak lagi sedap, lepas tu, parutkan coklat kat atasnya.
  • Ringkas dan mudah kan....

1 comments:

Husna Markissa said...

Ini hidangan untuk berapa orang ye ??

Post a Comment

 
;