Sotong Sumbat
Intinya:
1-2 kilo sotong yang agak besar. Bersihkan.
Hiris halus:
2 tangkai daun bawang
2 labu bawang besar
2 biji cili muda dan cili merah
Pukul 4 biji telur. Campurkan dengan bahan di atas.
isi ayam/isi udang yang dicincang.
- Tumis sedikit bawang putih, masukkan isi ayam/udang tadi. Perasakan dengan garam,gula dan lada.
- Kemudian masukkan telur tadi. Masak seperti scramble egg.
- Isikan ke dalam sotong 3/4 penuh. Sematkan kat janggut sotong dengan lidi.
- Pijarkan minyak. Tumis bahan-bahan berikut yang digiling halus: halia, 1/2 sudu teh lada hitam, 5 biji cili kering, 1 sudu teh jintan manis, 5 ulas bawang merah.
- Masukkan santan dan atur sotong ke dalam periuk.
- Masak sampai kuah pekat.
- Bila mendidih, kelarkan sotong supaya kuah dapat meresap masuk ke dalam intinya.
0 comments:
Post a Comment