Sunday, January 24, 2010

Ketam Bercili

Minyak untuk menggoreng ketam
1.5 kilogram ketam, dibersihkan dan dipotong dua

2 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan 1/4 cawan air
1 biji telur


Dikisar halus:
1 1/2 sudu besar cili serbuk
6 tangkai cili merah
6 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
1cm halia

Sos (dibancuh):
3 sudu besar sos cili
2 sudu besar gula
2 sudu besar cuka
250ml/ 1 cawan sos tomato
garam

- Panaskan minyak dan goreng ketam sehingga kunig keemasan.  Tuskan dan ketepikan.
- Panaskan 2 sudu besar minyak, tumis bahan kisar sehingga wangi.  Masukkan bahan sos dan kacau rata sehingga mendidih.  Renihkan selama 10 minit.
- Masukkan bancuhan tepung jagung sedikit demi sedikit.  Kacau rata.  Campurkan telur yang telah dipukul.
- Masukkan ketam goreng dan kacau perlahan sehingga masak.

Nota:

Gara-gara tengok Phua Chu Kang makan Chili Crab yang dimasak oleh mak mertuanya, Harriz dan Ezham pun mintak mummy masak Chili Crab.  Teringat pulak resipi Chef Wan ni (drpd buku Sedapnya...).  Resipi ni pernah dimasak oleh Pani (kalau tak salah dalam tahun 2001 dulu) di Oasis, gara-gara dicabar oleh Ana dan allahyarham Munirah.  Sedap la jadinya masakan si Pani tu.  So I followed the recipe and cooked for the boys.  Rasanya sos ni boleh jugak digunakan utk udang kot...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...