5 cawan beras
6 cawan stok ayam
3 labu bawang putih (banyakkan...)
1 sudu kecil daun parsley (dicincang)
5 helai koma-koma
1 sudu teh serbuk kari
Garam dan lada hitam secukup rasa
1/4 cawan minyak zaitun
1 labu bawang besar
20 ekor udang besar
5 ekor ketam
4 ekor sotong
15 ekor mussels
350gram cendawan segar - dihiris
2 biji cili hijau
1 cawan green peas (sebenarnya, tak suka sangat green peas, tapi bila tengok resipi-resipi Paella, green peas ni macam syarat wajib)
- Basuh beras, keringkan.
- Didihkan stok ayam, kemudian perlahankan api dan biarkan renih dengan api perlahan.
- Kisar halus bwang putih, daun parsley, serbuk kari, koma-koma, garam, lada hitam dan 1/2 cawan stok ayam.
- Panaskan minyak zaitun dalam periuk. Tumiskan bawang besar dan cili hijau sehingga kekuningan. Masukkan semua seafood (kecuali mussels) lebih kurang 10 minit. Masukkan bahan yang dikisar.
- Masukkan beras, stok ayam dan masak dengan api perlahan sehingga beras agak lembut (15 minit).
- Masukkan cendawan dan mussels, biarkan mendidih lagi lebih kurang 10 minit.
- Masak dengan api perlahan sehingga nasi masak.
0 comments:
Post a Comment