Wednesday, March 24, 2010

Mushroom Soup



300gm cendawan butang - campur white and brown - dihiris
12 ulas bawang putih - didadu
1 labu bawang besar - didadu
2 sudu besar mentega
250ml krim
Garam, gula dan lada secukup rasa.

Panaskan mentega.  Masukkan bawang putih dan bawang merah sehingga biarkan sehingga kuning.
Masukkan cendawan dan masak sehingga layu.
Sejukkan seketika.  Kisar halus cendawan tadi.
Masak bahan kisar.  Masukkan krim.
Perisakan dengan garam, gula dan lada.
Renihkan sehingga pekat.

Kalau nak lagi sedap, lebihkan cendawan sebanyak 100gram.  Hiris dan goreng tetapi ketepikan sedikit untuk dimasukkan ke dalam sup tanpa dikisar.

Nota:
Tried this since the kids and hubby love Mushroom Soup so much...the one at Dome and Marche.  Got this recipe from the net, modified it a bit and it turned out delicious....according to my food taster.

2 comments:

Sarah Aliah said...

Krim tu mana nak dapat ye?

Sarah Aliah said...

Krim tu mana nak dapat ye?

Post a Comment

 
;