Thursday, March 24, 2011

Ikan Keli Masak Belanda

Resipi dari sepupu mak.  Keluarga mak kat kampung memang suka masak Belanda ni.

20 biji cili kering
1 sudu besar jintan putih
1 1/2 sudu besar jintan manis
1 sudu besar lada hitam
2 inci halia
3 labu bawang besar
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 sudu kecil serbuk kunyit

  • Rebus cili kering, jintan manis, jintan putih dan lada hitam.
  • Kisar bahan yang direbus bersama dengan halia, bawang besar dan separuh daripada bawang merah dan bawang putih.
  • Panaskan minyak.  Tumis bawang merah dan bawang putih yang tidak dikisar halus. (bawang-bawang tu ditumbuk kasar).
  • Kemudian, tumiskan bahan kisar dan serbuk kunyit.
  • Masukkan air asam jawa secukupnya.
  • Bila mendidih, masukkan ikan keli (goreng dulu).
  • Reneh sehingga kuahnya pekat.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...