Thursday, March 24, 2011

Sambal Serai

Hari ni, nak kongsi beberapa resipi sambal yang selalu mak buat.  Bukan saya buat...

10 ulas bawang merah - dimayang halus
3 ulas bawang putih - dimayang halus
1 paket (25gm) rempah kurma
5 labu bawang besar - dikisar
1 cawan santan
1 cawan udang geragau
21 batang serai - dihiris nipis-nipis (ni sebab saya tak nak buat sendiri, mak aja buat, saya makan)
21 biji belimbing buluh - dihiris nipis memanjang
3 biji cili merah-dihiris nipis
3 biji cili hijau-dihiris nipis
10 biji cili padi
2 labu bawang besar - dimayang
300 gram udang hidup (lagi banyak, lagi sedap)

  • Tumis bawang merah dan bawang putih.
  • Masukkan rempah kurma dan bawang besar yang dikisar halus.
  • Apabila telah pecah minyak, masukkan santan, udang geragau, serai dan belimbing buluh.
  • Kacau sehingga pekat dan serai betul-betul masak.
  • Masukkan cili, bawang besar yang dimayang serta udang.
  • Kacau sebati dan biarkan sehingga udang masak.

0 comments:

Post a Comment

 
;