Thursday, March 24, 2011

Hati Masak Lada

Hati tu hati lembu.  Boleh jugak gantikan dengan pedal ayam.

15 biji cili kering
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sudu besar lada hitam
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
sedikit kunyit hidup
air asam jawa
1 cawan santan pekat
1 kilo hati lembu - dicelur sebentar, dan dipotong kecil-kecil
Daun kunyit - dihiris halus

  • Kisar halus cili kering, bawang merah, bawang putih, lada hitam, jintan dan kunyit hidup.
  • Tumis sehingga pecah minyak.
  • Masukkan air asam jawa.
  • Masukkan santan pekat.  Biarkan sehingga mendidih.
  • Masukkan hati lembu.
  • Kacau sebati dan biar sehingga pecah minyak.
  • Sebelum diangkat, tabur daun kunyit yang dihiris halus.

0 comments:

Post a Comment

 
;