Thursday, August 4, 2011

Acar Daging dan Rebung

Rebung - hubby's favorite dish.  Pajeri rebung, acar rebung, kari rebung.  This is another variation of masakan rebung....

1 kati daging
3 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia
sedikit garam

  • Daging dipotong nipis dan diperap dengan bahan-bahan di atas (yang dikisar halus, resipi mak kata tumbuk.  Cara orang sekarang, main masuk blender jer...), goreng sehingga garing.
10 biji cili kering
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil jintan manis
2 sudu kecil ketumbar
  • Goreng tanpa minyak dan digiling halus.
2 sudu besar cuka
Gula dan garam secukup rasa
3 tangkai cili merah - dibelah 2 dan dibuang biji
3 tangkai cili hijau - dibelah 2 dan dibuang biji
10 cili padi
300 gram rebung - dihiris halus dan dicelur
  • Tumis bahan giling (blend pun boleh) sehingga naik minyak.
  • Masukkan cuka, garam dan gula sehingga naik minyak.
  • Bila mendidih, masukkan daging dan rebung.  Kacau rata.
  • Masukkan cili-cili tadi.
  • Reneh sehingga kuah pekat.

0 comments:

Post a Comment

 
;