Wednesday, July 25, 2012

Laksa Johor

Resipi ni saya dapat dari Nenek (tak tau nama sebenar).  Panggil nenek aja.  She is my father in-law's cousin punya mother in-law. Orang selatan.  Jadi dalam berbual-bual, saya pun risik resipi Laksa Johor. Resipi main risik-risik ni,  sukatan lebih kurang la...yang penting menjadi.

Ikan tenggiri - direbus dan diambil isinya (lagi banyak lagi sedap)
Udang hidup - 1/2 kilo (direbus)

Dikisar halus:
5 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
 Seinci halia
Sedikit lengkuas
3 batang serai
Segenggam udang kering
2 keping isi ikan kurau kering

1 paket / 4 sudu besar rempah kari ikan
2 -3 sudu besar kerisik
Santan secukupnya

Daun kesum
Bunga kantan

Spaghetti
Timun
Taugeh
Sambal belacan


  • Tumis bahan yang dikisar halus.
  • Masukkan rempah kari dan kerisik, dan biarkan sehingga wangi.
  • Masukkan isi ikan dan udang (juga dikisar bersama).
  • Masukkan santan secukupnya.
  • Bila telah mendidih, masukkan daun kesum dan bunga kantan ke dalam kuah. Dan seperti biasa, perisakan dengan garam, gula dan lada secukup rasa.
  • Renih sehingga kuah agak pekat.
  • Hidangkan dengan spagehtti (dicelur), timun, taugeh (dicelur) dan sambal belacan.  Boleh tambah telur rebus.




3 comments:

Unknown said...

Suke laksa johor...sedap..tp tak reti buat...

Siti Nuradzra Zulkafli said...

sgt suka lksa johor... klu pki ikan lain boleh ke?
www.mamaumair.com

Lago said...

kalau masak guna pressure cooker, boleh ikut resepi ni ke?

Post a Comment

 
;