Wednesday, July 25, 2012

Laksa Johor

Resipi ni saya dapat dari Nenek (tak tau nama sebenar).  Panggil nenek aja.  She is my father in-law's cousin punya mother in-law. Orang selatan.  Jadi dalam berbual-bual, saya pun risik resipi Laksa Johor. Resipi main risik-risik ni,  sukatan lebih kurang la...yang penting menjadi.

Ikan tenggiri - direbus dan diambil isinya (lagi banyak lagi sedap)
Udang hidup - 1/2 kilo (direbus)

Dikisar halus:
5 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
 Seinci halia
Sedikit lengkuas
3 batang serai
Segenggam udang kering
2 keping isi ikan kurau kering

1 paket / 4 sudu besar rempah kari ikan
2 -3 sudu besar kerisik
Santan secukupnya

Daun kesum
Bunga kantan

Spaghetti
Timun
Taugeh
Sambal belacan


  • Tumis bahan yang dikisar halus.
  • Masukkan rempah kari dan kerisik, dan biarkan sehingga wangi.
  • Masukkan isi ikan dan udang (juga dikisar bersama).
  • Masukkan santan secukupnya.
  • Bila telah mendidih, masukkan daun kesum dan bunga kantan ke dalam kuah. Dan seperti biasa, perisakan dengan garam, gula dan lada secukup rasa.
  • Renih sehingga kuah agak pekat.
  • Hidangkan dengan spagehtti (dicelur), timun, taugeh (dicelur) dan sambal belacan.  Boleh tambah telur rebus.




2 comments:

NurFatihah Che Daud said...

Suke laksa johor...sedap..tp tak reti buat...

Siti Nuradzra Zulkafli said...

sgt suka lksa johor... klu pki ikan lain boleh ke?
www.mamaumair.com

Post a Comment

 
;