Sunday, January 24, 2010

Ayam Panggang Maghribi


1 ekor ayam


Semua bahan dikisar halus:
3 tangkai cili merah
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar paprika
1 sudu teh kunyit serbuk
1 sudu teh jintan putih serbuk
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
30gm hirisan daun ketumbar
60 ml minyak zaitun
air perahan 1 biji oren sunkist
1 sudu besar rempah kari daging

Lumur ayam dengan garam dan bahan yang dikisar.  Perap ayam selama 4 jam dalam peti sejuk.

Keluarkan ayam, lumur ayam dengan 3 sudu besar jam marmalade dan 3 sudu besar madu.

Bakar pada suhu 180 djh celcius selama 45 minit.

Ayam boleh disajikan dengan kentang bakar dan salad.

Nota:
Asalnya resepi ni juga daripada buku Chef Wan, Sedapnya.... Tapi versi yang ni was already modified by my hubby by adding the marmalade and honey before roasting...gara-gara tengok Nigella did the same thing before roasting her chicken.  My hubby's favorite dish...

1 comments:

Post a Comment

 
;