Saturday, April 23, 2011

Kek Prune 2



Saya memang hantu prune.  Prune juice ker, buah prune ker, daging masak prune ker atau kak prune..semuanya saya suka.  Jadi bila saya ternampak kawan saya, Shikin poskan dalam blognya resipi Kek Prune dan kebetulan semua bahan dah tersedia di dapur saya, saya pun mencubanya tanpa berlengah-lengah lagi.  Sebab nak mintak kat Shikin tak boleh, rumah dia jauh sangat.  Cut and paste dari blog Shikin:

Bahan-bahan:


250 gram butter
1 cawan gula halus
2 cawan tepung naik sendiri
1/3 cawan susu pekat
20 biji prune
5 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil ovalete

Cara-caranya:

1. Panaskan kukusan dulu...
2. Pukul butter dengan gula hingga kembang.
3. Pukul telur + esen vanila hingga kembang dan masukkan sedikit demi sedikit dalam adunan butter sambil dipukul..(my senior masukkan telur sebiji-sebiji dan pukul...)
4.Masukkan ovalete pukul dan masukkan susu pekat, kacau
5. Prune boleh dikisar tapi aku cincang-cincang aje kemudian masukkan dalam adunan dan pukul seketika.
6. Akhir sekali masukkan tepung dan kacau rata.
7. Masukkan dalam loyang dan kukus dalam 1 hingga 1 1/2 jam (hingga masak ler...)



p/s: tutup loyang dengan aluminium foil untuk mengelakkan air kukusan jatuh dalam kek anda...

1 comments:

Post a Comment

 
;