Saturday, April 23, 2011

Puding Roti

Ini satu lagi hidangan kegemaran saya.  Kuih ni simple and easy sebenarnya.  Boleh aja main baling-baling bahan tanpa sukatan.  Tapi sebab saya budak baru belajar, saya lebih suka ikut sukatan supaya lebih terjamin outputnya.

1 buku roti gardenia (kecil) - kalau dapat croissant lagi sedap
Rendam sehingga kembang dan toskan

4-5 biji telur
1/2 tin susu gula
secubit garam
1 tin susu cair
1/2 tin susu air
2 sudu besar butter - didadu

Buah pilihan - secukupnya, contoh: peach, strawberry, nenas
Badam rincik

  • Pukul telur dengan gula dan garam sehingga kembang.
  • Gaulkan sebati adunan telur dengan susu dan roti dan separuh dari badam.
  • Sapukan loyang dengan mentega.  Susunkan buah dan taburkan badam rincik di lapisan bawah.
  • Tuangkan adunan roti ke dalam loyang.
  • Taburkan mentega ke atasnya.
  • Bakar pada suhu 180 darjah Celcius selama 30-40 minit.

1 comments:

Post a Comment

 
;