Tuesday, February 1, 2011

Ayam Gulai Padang

Resepi ini daripada Majalah Saji Mei 2008.  Kalau orang utara, gulai tu maksudnya, kari. Tapi, gulai ni tak guna rempah kari. Ala-ala gulai ayam yang dijual di Restoran Masakan Padang. 

2 ekor ayam
1 liter santan
400 gm cili giling
500gm bawang merah
100gm bawang putih
100gm kunyit hidup
50gm halia
8 helai daun limau purut
3 helai daun kunyit
3 batang serai
100gm gula melaka
Garam secukup rasa

  • Bawang merah, bawang putih, kunyit dan halia dikisar.
  • Tumis sehingga kekuningan.
  • Masukkan cili giiling, gula melaka dan serai.
  • Masukkan ayam dan perasakan dengan garam.
  • Tuangkan santan dan masukkan daun limau purut dan daun kunyit.
  • Renih sehingga mendidih.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...