Wednesday, February 16, 2011

Pajeri Jantung Pisang

Pajeri ni sebenarnya versatile - boleh dimasakkan dengan nanas, terung, jantung pisang, rebung atau kegemaran anak-anak saya: telur rebus yang digoreng.  Kuah asas pajeri ni pun saya belajar dengan mak.

2-3 sudu besar serbuk kari daging
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
segenggam udang kering/udang segar
sedikit halia
Rempah tumis - bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkeh, buah pelaga
3-5 biji cili api
120gram santan
1 biji jantung pisang - dibelah dua dan direbus
sedikit asam gelugor kering
  • Panaskan minyak.  Tumis dengan rempah tumis dan bawang, halia serta cili api.
  • Setelah bawang garing, masukkan rempah kari.  Biarkan sehingga rempah masak atau pecah minyak.
  • Masukkan udang/udang kering dan sedikit air.
  • Masukkan santan, asam gelugor dan perisakan dengan garam dan gula.
  • Masukkan jantung pisang.  Masak sehingga jantung pisang empuk.

0 comments:

Post a Comment

 
;