Tuesday, February 1, 2011

Pulut Serimuka

Ini resipi tok yang Mak dah formalizekan.  Sebab resipi orang tua-tua, semua main agak-agak.  Mana mungkin orang macam saya yang tak pandai masak ni, nak cuba.

1 1/2 cawan beras pulut
2 cawan santan
4 biji telur
1 cawan gula
sedikit kulit kayu manis - ditumbuk halus
1/2 cawan pati santan - diperah dengan air daun pandan

  • Masak pulut dengan 2 cawan santan dan sedikit garam dalam loyang sehingga masak.
  • Sementara itu, pukul telur, gula, santan dan air daun pandan serta serbuk kulit kayu manis sehingga sebati.
  • Tapiskan.
  • Bila pulut masak, tekan supaya kejap dengan daun pisang.
  • Tuang adunan telur dan santan ke atasnya dan kukus sehingga masak.

0 comments:

Post a Comment

 
;