Monday, February 21, 2011

Belotok Ubi

Ohh...teringat kat kuih belotok ni.  Mak Chak, adik ipar mak yang pandai buat kuih ni.  Sedap sangat.  Bila dah biasa makan yang sedap, malas nak buat sendiri sebab takut tak sedap.

1 kati ubi keledek - direbus
1 biji telur
sedikit serbuk lada hitam
sedikit garam

Lenyek ubi dan gaul sebati dengan telur, lada dan garam.
Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sampai dapat konsistensi yang elok.  Err..ni antara sebab saya malas nak buat sendiri.  Tak pandai agak...
Isi inti dan bujurkan.  Golek atas tepung, celup telur dan golek atas serbuk roti.  Goreng.

Intinya:
Tumis bawang putih yang dicincang.
Masukkan inti ayam/daging/udang yang dicincang.
Masukkan bawang besar (dadu), cili merah, cili hijau, carrot, daun bawang, daun sup )diracik halus).
Perisakan dengan serbuk lada hitam dan garam.
Masak sehingga kering.

0 comments:

Post a Comment

 
;