Wednesday, February 16, 2011

Ayam Ungkep Pedas

Mak dapat resipi ni daripada Rancangan Aroma.  Rasanya rancangan masak dari Indonesia.  Dan mak dah sesuaikannya dengan citarasa kami sekeluarga.

1 ekor ayam
5 biji cili merah
5 biji cili padi
3 ulas bawang putih
9 ulas bawang merah
2 inci ubi cekur
3 cm halia - diketuk
3 cm lengkuas - diketuk
3 helai daun limau purut - dimayang halus
3 sudu besar sos tomato
2 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil lada
3 sudu besar air asam jawa
10 sudu besar kicap manis

  • Ayam dibelah 4 dan dilumur dengan 2 sude besar air limau nipis.
  • Pijarkan minyak. Tumis cili merah, cili padi, bawang dan ubi cekur yang dikisar halus sehingga wangi.
  • Masukkan halia, lengkuas, daun limau, sos tomato.
  • Perisakan dengan garam dan gula dan lada.
  • Masukkan ayam dan masukkan air asam jawa dan kicap.
  • Tambah 250ml air, kacau rata dan masak sehingga ayam empuk dan kuah pekat dan kering.
  • Angkat ayam dan panggang seketika.
  • Hidangkan bersama kuahnya, timun, keropok dan salad.

0 comments:

Post a Comment

 
;