Wednesday, February 16, 2011

Daging Gulung

Resipi ni mak dapat daripada kawan mak, Auntie Kartini.  Kat mana auntie sekarang ya?  Dulu masa kecik-kecik ingat lagi, auntie ni kalau bagi coklat semua yang kelas punya...Apapun, Daging Gulung ni saya kategorikan sebagai masakan yang "sedap dimakan, renyah disediakan".  Sedap memang sedap, tapi banyaknya kerja....kalau mak masak, baru makan.

600 gram daging (sebab resipi lama, 1 kati) - potong nipis dan lebar, ketuk dan perap dengan garam, gula dan serbuk lada.
6 biji telur - dadarkan 3 keping - besar dan lebar
Lapiskan daging di atas telur, gulung dan ikat dengan benang.  Kan saya dah kata - renyah dan banyak kerja...belum kuahnya lagi...

5 batang serai
2 inci halia
5 ulas bawang putih
20 ulas bawang merah
3 ulas bawang besar
9 biji cili hidup
5 biji cili api (kalau suka pedas, lebihkan)
3 biji tomato masak
2 inci kunyit hidup

Semua bahan di atas dikisar halus.
Tumis sehingga pecah minyak.

Masukkan daging tadi (atur) dan masak sehingga empuk.
Masukkan:
3 cawan santan
3 sudu besar cili sos
2 sudu besar tomato sos
Garam dan gula secukup rasa

Bila kuah pekat, angkat daging dan potong serong.  Susunkan atas pinggan.
Tambahkan 3 labu bawang besar (disubang) dan 10 biji cili hijau yang dibelah dua ke dalam kuah.  Tuangkan ke atas daging.

Hihihi...versi saya, buat kuahnya, potong daging macam nak masak kicap.  Masukkan daging dalam kuah.  Masak sehingga daging empuk.  Kalau nak telur, rebus dan masukkan dalam kuah.  Settle.....

0 comments:

Post a Comment

 
;