Monday, February 21, 2011

Ayam Kung Pao

  Resepi ni daripada sepupu, Rihana.  Dia pun rajin jugak try resipi-resipi baru.

600 gram isi ayam - gaul dengan tepung jagung dan garam.  Goreng garing.
4 ulas bawang putih
2 inci halia
2 labu bawang besar
1 biji capsicum
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos abalone
1/4 cawan air
10 tangkai cili kering - dipotong kecil dan digoreng garing.
100gm gajus.

Tumbuk halus bawang putih dan halia.  Tumiskan.
Masukkan bawang besar dan capsicum yang didadu.
Masukkan semua sos berserta air.  Kacau sebati.  Biarkan sehingga mendidih.  Reneh sehingga kuah pekat.
Tuang kuah ke atas isi ayam yang digoreng.  Taburkan dengan gajus dan  cili kering.  Gaul rata.

0 comments:

Post a Comment

 
;