5 cawan beras Basmathi
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
sedikit halia
Rempah tumis - kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkeh, bunga lawang
1 sudu besar jintan manis
3 batang carrot - diparut halus
1 tin susu cair
Gula, garam dan lada secukup rasa
Kismis dan gajus
3 sudu besar minyak sapi/mentega
1 biji cili hijau
5 cawan air
- Panaskan minyak sapi/mentega.
- Tumis bawang-bawang (didadu), halia, rempah tumis dan cili hijau.
- Bila bawang garing, masukkan jintan manis. Kacau sehingga wangi.
- Masukkan carrot yang diparut. Kacau rata.
- Masukkan air. Biarkan sehingga mendidih.
- Masukkan susu cair. Perisakan dengan garam, gula dan lada.
- Masukkan beras yang telah dicuci dan ditoskan. Masak dengan rice cooker.
- Bila nasi hampir kering, masukkan kismis dan gajus. The more, the merrier.
0 comments:
Post a Comment