Tuesday, February 1, 2011

Nasi Carrot

Mula-mula belajar makan Nasi Carrot ni zaman muda-muda dulu, waktu pergi rumah Mak Su di Batu Gajah.  Belajar dari Mak Su lah ni...Hidangkan dengan Salad Mayonis dan Ayam Masak Merah.

5 cawan beras Basmathi
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
sedikit halia
Rempah tumis - kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkeh, bunga lawang
1 sudu besar jintan manis
3 batang carrot - diparut halus
1 tin susu cair
Gula, garam dan lada secukup rasa
Kismis dan gajus
3 sudu besar minyak sapi/mentega
1 biji cili hijau
5 cawan air

  • Panaskan minyak sapi/mentega.
  • Tumis bawang-bawang (didadu), halia, rempah tumis dan cili hijau.
  • Bila bawang garing, masukkan jintan manis.  Kacau sehingga wangi.
  • Masukkan carrot yang diparut.  Kacau rata.
  • Masukkan air.  Biarkan sehingga mendidih.
  • Masukkan susu cair.  Perisakan dengan garam, gula dan lada.
  • Masukkan beras yang telah dicuci dan ditoskan.  Masak dengan rice cooker.
  • Bila nasi hampir kering, masukkan kismis dan gajus.  The more, the merrier.

0 comments:

Post a Comment

 
;