1 kilo ketam
1 cawan tepung ubi
minyak untuk menggoreng
3 biji telur asin (merah)
5 biji cili padi, dicincang
2 tangkai daun kari
3 sudu besar mentega
1/2 sudu besar garam /secukup rasa
1/2 sudu teh lada
gula secukup rasa
3 sudu besar susu cair
Ketam dibelah 4.
Kukus telur masin (bhgn merahnya) selama 3-4 minit.
Lumurkan ketam dengan tepung ubi. Goreng dalam minyak (deep fry) sehingga garing.
Cairkan mentega dalam kuali, masukkan daun kari dan cili api sehingga wangi. Tambahkan telur merah, kacau sehingga telur berpalut dengan mentega.
Tambahkan lada, gula dan garam secukup rasa. Masukkan susu cair dan masukkan ketam.
Hidangkan segera.
Note:
Resepi ini mak dapat daripada akhbar the Star, 4 November 2008. Kami mula makan masakan ni di Restoran Amy Search, Pani belanja. (Thanks Pani, sedap betul...bila nak belanja lagi?). Macam biasa, mak akan cari resepi dan masakkan kat rumah.
Kita lebih pentingkan diri seorang budak merokok
9 years ago
1 comments:
Salam..
Aritu makan, perhhh sodapnya. Slama ni suka chilli crab. Rupanya ada yg lagi sedap..
Nanti nak try lah :)
Post a Comment